Cele șase reguli nescrise ale tenisului de masă

Care sunt regulile tenisului de masă? Cum funcționează punctarea la acest joc? În articolul de mai jos vom acoperi cele mai importante reguli pe care trebuie să le cunoașteți despre acest sport.

  1. Reguli de punctare 

Jocurile se dispută până la 11 puncte și trebuie să câștige cu două puncte diferență. Asta înseamnă că poate dura mai mult decât un meci în care primul ajunge la 11, dar numai până când un jucător câștigă, cu un avantaj de două puncte. Aceasta reflectă o schimbare de regulă făcută în anul 2000 după Jocurile Olimpice de la Sydney, când s-a redus durata jocurilor de la 21 până la 11 puncte. Aceasta a fost inițiată pentru a crește viteza jocurilor și a permite spectatorilor să urmărească mai multe jocuri în timpul unui turneu.

  1. Câștigătorii jocului

Pentru a câștiga un meci, un jucător trebuie să câștige fie cel mai bun din 3, 5 sau 7 șapte jocuri. Acest număr va varia în funcție de stilul turneului sau al competiției și de câți jucători concurează în acel eveniment. După fiecare joc individual, jucătorii schimbă părțile mesei. Acest format oferă jucătorilor mai multe șanse să joace corect față de fiecare adversar și determină un învingător clar dintre toți cei care participă la un turneu.

  1. Servirea

La servirea mingii, aceasta trebuie să sară mai întâi pe partea serverului și apoi peste plasă complet înainte de a sări din nou pe partea adversă a mesei. Nu este necesară nicio acțiune de servire în diagonală, ci doar de trecere a netului pe partea opusă a mesei. Acest lucru se întâmplă numai cu servirea în timpul jocului, dacă o minge pe care ați lovit-o aterizează mai întâi de partea servitorului, asta înseamnă un punct pentru cealaltă echipă.

  1. Aruncarea mingii în aer 

Serverul trebuie să arunce cu palma deschisă mingea de ping pong cel puțin 16 centimetri în aer înainte de servire. Palma deschisă împiedică serverul să servească mingea cu multă rotație și aruncând-o în aer la această înălțime, împiedică serverul să servească direct din mână și să-l prindă pe adversar cu garda jos. După ce a aruncat mingea în aer, serverul trebuie să-și coboare mâna liberă din cale pentru a se asigura că adversarul poate vedea mingea și deci pentru a o returna.

  1. Comutarea serverelor 

Jucătorii fac rocadă între ei după fiecare două puncte. Acest lucru a fost schimbat în același timp cu regula de la numărul de puncte pentru un joc total, de la 21 la 11. Această regulă a fost făcută pentru a reflecta noua scurtă a jocurilor. Acest lucru pune, de asemenea, accent pe capacitatea de a servi eficient, dar păstrând totuși restul gamei de alte abilități implicate în sport.

  1. Reguli de servire la dublu

Spre deosebire de o competiție individuală, serverul trebuie să lovească mingea în casetă în diagonală de unde servește la un meci de dublu, de la partea dreaptă a serverului la partea dreaptă a receptorului. Această regulă a fost pusă în aplicare pentru ca echipa de dublu care primește mingea să nu aibă vreo confuzie cu privire la cine urmează să lovească mingea.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *