Tipuri de lovituri în tenisul de masă, câte sunt și cum funcționează

Tenisul de masă se bazează pe agilitatea mâinilor și a picioarelor, iar ca și acțiune, există serva și contraatacul. Loviturile la ping pong sunt la fel de importante ca cele de la tenisul de câmp, dar și ca centrările la fotbal sau pasele la baschet. În funcție de ce efect prinde mingea după contact, există patru tipuri de lovituri, drepte, liftate, tăiate și cu efect lateral.

În tenisul de masă există ceea ce se numește „teoria efectelor”, care are la bază tot procesul instructiv pe care se construiesc loviturile. La ping pong, loviturile au următorul traseu: contactul cu paleta, zborul, contactul cu suprafața de joc adversă, zborul al doilea, contactul cu paleta adversarului. Bazându-ne pe aceste elemente, vom explica în continuare cum funcționează principalele lovituri în tenisul de masă.

Lovitura dreaptă

Lovitura dreaptă duce mingea spre direcția inițială în care lovești, contactul fiind unul plin, fără să existe imprimarea unei mișcări de rotație. Direcția de lovire este orizontală, putând să aibă și o traiectorie de sus în jos, sau chiar de jos în sus, dacă vrem să punem mingea sub fileu. Lovitura se execută cu planul paletei, perpendicular pe suprafața de joc. Viteza imprimată de această lovitură este cea mai mare, astfel că, comparativ cu alte lovituri, se folosește în cazul primei serve.

Când este cel mai indicat să lovim mingea în cazul loviturilor drepte? Atunci când mingea este situată la cel mai înalt punct pentru viitoarea traiectorie. Mingea trebuie să fie așezată pe traiectoria ascendentă, pentru a facilita un atac sau contraatac eficient. Deși nu imprimă niciun efect mingii, aceasta urmând să zboare drept după contact, lovitura dreaptă are o viteză mare, fapt ce va surprinde și dezarma oponentul.

Lovitura liftată

Lovitura liftată este un procedeu tehnic care are o importanță uriașă la masa de joc, punându-și amprenta pe toate stilurile de joc și pe toate loviturile, nu doar servele. Cei mai buni atacanți, dar și cei mai buni apărători, au în palmares o lovitură liftată grozavă. Jucătorii pasionați de atac, dar și cei care joacă în apărare, se folosesc de loviturile liftate, fie ele flick sau topspin, pentru a ataca sau riposta cu succes loviturile primite de la oponenți.

Topspin – Procedeul denumit topspin este o lovitură liftată care are la bază cuvintele top, adică deasupra, și respectiv spin, rotire.

Flick – Această lovitură înseamnă a întoarce, sau a plesni, și se execută exact așa cum îi spune numele, după procedeu.

Paleta are un plan înclinat spre înainte în momentul loviturii liftate, iar contactul cu mingea are loc în mod tangențial. Ca și viteză de rotație, mingea poate pleca din paletă rapid sau mai încet, în funcție de dorința jucătorului și de puterea cu care execută lovitura, de mobilitate și de modul de abordare. Modul în care mingea ia contact cu paleta diferă de la lovitură la lovitură. Execuția poate avea loc pe oricare punct al traiectorii mingii, în funcție de motivul pentru care jucătorul a ales să trimită lovitura liftată.

Lovitura tăiată

Loviturile tăiate se realizează cu o mișcare de sus în jos, oblic spre înainte a brațului, prin care se imprimă mingii o rotație spre înapoi, în sens invers direcției de zbor. Lovitura se execută cu planul paletei întors spre înapoi, iar contactul cu mingea se realizează în partea postero-inferioară. De obicei, contactul minge-paletă are loc în moment ascendent, dar și în cel descendent sau în punctul cel mai înalt pe care îl atinge mingea.

Efectul loviturilor tăiate, pentru care și sunt atât de populare și greu de scos, este imprimat după forța și viteza de lovire pe care atacatorul o imprimă mingii. Viteza cu care se deplasează mingea lovită tăiat este mai lentă, în comparație cu o lovitură ca cea dreaptă, de exemplu, asta pentru că mingea capătă un efect care are menirea de a păcăli adversarul.

Acest lucru se întâmplă în momentul în care mingea atinge suprafața de joc adversă și, în loc să își continue traseul crezut inițial, își schimbă brusc traiectoria în funcție de efectul pe care jucătorul l-a impus mingii. Mingile care sunt tăiate plutesc mai mult până să ajungă pe masa de joc, iar unghiul de urcare este cu atât mai mare cu cât efectul imprimat este mai mare. Dacă mingea de ping pong este foarte bine taiată, traiectoria acesteia va fi mult modificată, iar adversarul va fi pus în mare dificultate pentru a o para.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *