Zece secrete ale tenisului de masă pe care trebuie să le cunoști

Tenisul de masă este un sport ca oricare altul, iar ca oricare alt sport, și acesta este plin de secrete care mai de care mai importante. Nu vorbim aici de secrete despre istoria sportului, ci despre acele mici secrete care te transformă într-un jucător de ping pong mai bun. Indiferent de condiția ta fizică și de nivelul de joc la care te regăsești, aceste informații îți vor servi drept punte de sprijin pentru fiecare partidă pe care o vei juca.

Priza corectă

Poate că nu îi dai mare importanță la început, însă modul în care ții paleta în mână în timpul meciului de ping pong este extrem de important. Felul în care aplici priza asupra paletei determină impactul pe care loviturile tale le vor avea. Există două tipuri de priză la tenisul de masă, penhold și shakehand, cu mici variațiuni. 

Shakehand este priza în care degetul arătător este întins pe capul paletei, în mod perpendicular cu mânerul. Este ideală pentru începători, punând jucătorii în control sporit asupra mingii. La priza de tip penhod, degetul mare și arătătorul stau pe partea din față a mânerului, iar restul degetelor în spatele capului paletei. Priza este mai tehnică dar oferă o încheietură mai flexibilă.

Alegerea paletei potrivite

Pentru cei aflați la început de drum în ping pong, paleta de debut nu trebuie să fie una pretențioasă. Orice paletă va fi suficient de bună la început, pentru că nu vrei nici viteză mare, nici efect sporit imprimat mingii. Dacă nu ești la primul meci de tenis de masă, atunci poți trece la o paletă semi-profesională, care va imprima mai mult efect fiecărei lovituri.

Antrenamentul

Ca la oricare alt sport, antrenamentul este secretul și la tenisul de masă. Cu cât petreci mai mult timp la antrenamente, cu atât îți dezvolți tehnica și îndemânarea. Dacă nu mergi la clubul tău de tenis de masă, fie cu antrenor sau cu colegii tăi de joc, te trișezi singur. Tenisul de masă nu se învață din cărți sau din auzite, ci la masa de joc.

Efectul mingii

La fel ca și serva și loviturile în sine, nu poți învăța pe cineva să pună efect în minge din cărți sau articole de blog. Din nou, aceste lucruri se învață la masa de joc. Efectul aplicat unei mingi de ping pong este extrem de important și te va ajuta să îți scoți adversarul din ritm. Când are impresia că este la conducerea jocului, aplicarea unui efect spontan îl va deruta și îți va oferi un avantaj. Dacă dai în minge de jos în sus, atunci aplici un efect topspin. Pentru a compensa efectul, trebuie sî înclini paleta spre jos și să dai în minge deasupra centrului acesteia. Atunci câdn lovești mingea de sus in jos, aplici un efect de tip backspin, care poate fi contracarat prin înclinarea paletei în sus și lovirea mingii sub centrul ei.

Lovituri

Când execuți o lovitură de serviciu, este bine să ai mai mult decât o tehnică în arsenal. Adică să nu lovești mereu la fel, pentru că asta va oferi adversarului un avantaj. Alternează servele scurte cu cele lungi, sau cele rapide cu cele mai încete dar cu efect, ca să îți derutezi oponentul. Ca și începător, trebuie să înveți să trimiți serva în corpul adversarului. Acest lucru îi dă oponentului un timp scurt de a alege între răspunsul cu reverul sau cu forehandul, de cele mai multe ori alegând greșit și trimițând mingea în fileu.

Răbdarea

Sigur că sunt diferențe majore între ping pong și șah, însă ambele sporturi au un lucru comun, anume răbdarea. Dacă nu ai răbdare la tenisul de masă, vei pierde, pur și simplu. Nu poți să îți dorești sau să ataci mereu mingea cu putere, pentru că te expui la greșeli și la puncte pierdute. Trebuie să joci, calm și cu pasiune, lovind mingea cât mai corect și așteptând de cele mai multe ori să facă adversarul o greșeală. 

Lovituri pe colțuri

Masa de ping pong are evident patru colțuri, câte două pe fiecare parte, aceste zone fiind și cele mai sensibile din punct de vedere al jocului. Când lovești la colțuri, mingea este cel mai greu de parat, astfel că oponentul va fi pus în mare dificultate. La fel, când primești o lovitură pe colțuri, iar mingea atinge masa, practic nu ai mari șanse de a o para doar dacă ești extrem de bine pregătit.

Returul

Returul mingilor este foarte important. Dacă vrei ca mingea ta să ajungă înapoi pe masa adversarului corect, evită să returnezi mingile înalt. Secretul aici este să returnezi cât mai jos poți orice lovitură primită. Mingea trimisă jos îl va pune în dificultate pe adversar, făcând greoaie lovitura care l-ar putea scăpa de un punct în plus.

Puterea corpului

De ce e important cum returnezi o minge pe care o primești la tenisul de masă? Pentru că rerutul e practic răspunsul tău la atacul oponentului, și trebuie cumva gândit în acele câteva secunde în care ai timp de acțiune. Pentru o eficiență cât mai bună în lovitură, mai ales cu forehandul, trebuie să pui în lovitură puterea corpului, nu doar a brațului, sau a încheieturii.

Jocul de picioare

Tenisul de masă nu înseamnă doar mâini. La fel ca la box, jocul de picioare este un element esențial al tenisului de masă, pentru că fără picioare antrenate și puternice, nu vei putea să te miști corect în suprafața ta de joc. Cu cât îți pregătești mai bine picioarele, nu doar la masa de joc, ci și la sală sau prin antrenamente în aer liber, cu atât vei performa mai bine în cadrul meciurilor tale.

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *